Kategorier

Tante Karolines brune kager

Det er en meget gammel opskrift, som jeg også har fra min tidligere nabo. Hun har også arvet den efter sin tante, som stødte på den første gang 1890, da hun var i huset på godset Brahetrolleborg på Fyn.

Det er en forholdsvis stor portion, men jeg tror, de vil fortryde, hvis de laver den mindre. Sådan en rulle brunkagedej er nemlig alle tiders juleværtindegave, og iøvrigt holder dejen sig fint i fryseren. Jeg vil anbefale dem kun at bage kager af én dejpølse af gangen og gemme resten. Kagerne er så hurtige at bage og smager simpelt hen himmelsk, når de er nybagte.

ca 300 kager:

500 g smør
500 g sukker
250 g sirup
6 g stødt nelliker
25 g stødt kanel
15 g potaske
125 g smuttede mandler
100 g sukat
den revne skal af 1 citron
1 kg mel

Kom smør, sukker og sirup i en tykbundet gryde og lad det smelte for svag varme og under omrøring.

Rør potaske ud i lidt vand. Hak mandlerne og sukat groft og rør potaske, mandler, sukat samt alle krydderierne i den varme blanding. Når den er kølet lidt af, røres melet i, og dejen samles hurtigt med fingrene og trilles til 5 – 6 pølser, som pakkes i alufolie og lægges i køleskabet et par dage og i hvert fald til den følgende dag. Når kagerne skal bages, skæres de i meget, meget tyndt ud med en virklig skarp kniv, lægges på en bageplade og bages 5 – 10 min på midterste ribbe i en 200 grader varm ovn. Hold godt øje med dem, mens de bager. De må endelig ikke blive for mørke.

Lad kagerne stå et øjeblik på pladen, når de er kommet ud af ovnen. Tag dem så af med en paletkniv og læg dem på en bagerist eller et andet fad. Og endelig i enkeltlag.

Og som allerrede nævnt er det meget bedre at lægge dejrullerne i fryseren og tage dem op efterhånden end at bage alle kagerne på én gang og opbevare dem i kagedåser.

Kilde: Dansk julemad af Vivi Berendt

Minder om denne opskrift:

Comments are closed.