(4 pers)
1 and på 3-3½ kg
salt og peber
2 syrlige æbler
ca. 15 svesker uden sten
Sauce:
hals, vingespidser, kråse og hjerte
1 lille løg
1 lille gulerod
evt. 2 tsk andebouillon
½ liter vand
1 spsk smør
½ spsk hvedemel
1 dl fløde 13%
Tag indmaden ud af anden, og tør den godt. Hug vingespidser og hals af, og gem dem til saucen. Gnid anden ind- og udvendigt med salt og lidt peber. Skær æblerne i både, og kom dem i anden sammen med sveskerne. Luk med kødnåle. Læg den på risten over bradepanden med brystet nedad. Brun først 20 minutter ved 250C. Vend den, og dæmp varmen til 160C. Hæld evt. fedtet fra. Kom 4-5 dl vand i bradepanden, og lad anden stege til den er færdig, ca. 2 timer.
Mærk ved låret, om det løsner sig let, og stegesaften er helt klar. Lad anden køle lidt af, inden den parteres. Skær lårene fri helt om på ryggen. Del i over- og underlår. Skær brystet fri på hver side, og del det i 3-4 stykker. Eller del anden på begge sider af rygraden, og klip/skær bryst og ryg ud sammen.
Sauce: Kog hals, vingespidser, kråse og hjerte sammen med grønsagerne og evt. bouillon 1 time. Si det (det kan gøres i god tid). Hæld stegeskyen fra anden oveni. Lad det stå et øjeblik, og skum fedtet af (det lægger sig foroven). Smelt smørret, og pisk melet i. Spæd med skyen, til saucen er tilpas. Kom fløden i, og kog saucen igennem. Smag til med salt og peber og evt. lidt ribsgelé. Farv med lidt kulør.