Kategorier

Ostefondue fra Neuchatel

Fondue – Personer: 5

1 sandwich eller formbrød ca. 750g.

400 g Gruyere
200 g Emmentaler
1 fed hvidløg
3 dl tør hvidvin
2 tsk. citronsaft
2 tsk. mejsstivelse
3 spsk. kirsch
friskkværnet hvid peber
reven muskatnød.

Tilberedning: Ca. ½ time

Skær brødet i mundrette firkanter og læg dem på et fad.
Riv osten groft. Pil hvidløget og skær det igennem. Gnid fonduegryden godt med hvidløg.
Kom hvidvin og citroncaft i gryden og bring det i kog.
Dæmp varmen og tilsæt osten i små portioner. Lad osten og rør hele tiden i “ottetaller” med en grydeske. Fortsæt således al osten er kommet i gryden.
Rør mejsstivelse og kirsch sammen, rør det i ostemassen og varm op til kogepunktet.
Smag fonduen til med peber og muskat.
Sær fonduen på rechauden. Der skal være så meget værme, at fonduen hele tiden bobler ganske let. Stik brødterningerne på fonduegaflen og dyp dem i fonduen. Drej gaflen lidt samtidig med at brødet tages op af fonduen.
Som tilbehør passer pickles, cornichoner, perleløg, Fennikelsalat med frugt. Feldsalat med champignon samt hvidvin eller stærk te.

Tip: Ostefonduen kan varieres efter lyst og smag. Du kan tilsætte 1–2 tsk. provenceuter, lidt cayennepeber eller 1-2 tsk. sennep, ikke for stærk. Hvidløgselskere kan hakke 3-4 fed hvidløg og røre dem i ostefonduen. Til den rigtige ostefondue bør man vælge Gruyere og Emmentaler, hvidvin fra Neuchatel eller Valis, og den samme hvidvin serveres til fonduen. Schwizervine er ikke så almindelige i Danmark, og man kan sagtens vælge andre tørre hvidvine med lidt syre. Efter schweizisk skik høre der kirsch til, både i fonduen og små glas på bordet, sidstnævnte er godt for fordøjelsen.

Kilde: Christian Phillip, 28 Sep 93

Minder om denne opskrift:

Comments are closed.