1 kg hvedemel – f.eks. 300 g durum, 100 g spelt og 600 g hvedemel
5 dl lunkent vand
1½ dl yoghurt eller andet surmælksprodukt
15-20 g salt (ca. 2 spsk)
15 g gær
1 spsk olie
evt 1 portion Fordej (+ ½ spsk salt)
Rør gæren ud i vandet. Bland evt. med fordej og rør til dejen er lind. Rør surmælksproduktet og salt (evt. ekstra salt) i og ælt grundigt med melet til en lind dej. Læg dejen i en oliesmurt eller meldrysset skål og dæk med plastfilm eller en tallerken, der slutter tæt. Lad dejen hæve ikke for varmt i 2-4 timer. Ælt dejen til to brød eller til boller. Lad brødene/bollerne hæve 2-3 timer, inden de sættes i en 250 grader varm ovn (brug evt. stenplade). Skru ned til 220 grader efter 10 minutter og bag bollerne gyldne og sprøde. Brødene skal bages i alt ca. 30-35 minutter, bollerne ca. 20 minutter. Lad brødene køle af på en rist med bunden i vejret.
Kilde: Meyers Køkken