Kategorier

Nytårstorsk

10 pers.

1 pk brugsklar filodej
Ildfaste små skåle (evt. kugler af staniol)
Bagepapir
2½ kg hel torsk uden hoved/ eller 1 ½ kg torskefilet
8 – 10 gulerødder
2 porrer
Citronsaft
500 g kinarejer (Black Tiger) optøede/ kogte
1 bdt purløg
Salt
Peber, peberkorn

Citronsauce:
70 g smør
5 spsk mel
10 dl lys suppe (grønsagsbouillon)
2 1/5 dl fløde
5 spsk citronsaft
5 æggeblommer
Salt
Hvid peber
Ekstra 50 – 60 g smør

Sæt ovnen på 200 grader

Pak bagepapir fast om skålene

Pak filodejen ud og hold den tildækket med et fugtigt klæde.

Skær dejen ud i firkanter på 15 x 15 cm. skær gennem lagene.

Læg tre stykker filodej forskudt på hver skål, der står med bunden i vejret pakket ind i bagepapir. Sæt skålene i ovnen.

Bag filokurvene gyldne i 3 – 4 min.

Læg torskekødet i en gryde. Hæld koldt vand ved, til fisken er dækket. Tilsæt salt og peberkorn.

Bring vandet LANGSOMT i kog. Skum omhyggeligt. Dæmp varmen, læg låg på gryden og lad torsken simre i ca 12 min. (Vandet skal kun “skælve”.)

Tag fisken op og læg den i et varmt fad.

Rengør porrer og gulerødder. Skær urterne i tynde skiver på skrå. Kog dem kort tid ( 2 – 4 min.) i letsaltet vand, så grønsagerne stadig er sprøde. Lad dem dryppe af. Dryp med citronsaft.

Rør lidt smør med melet til en bolle over varmen. Tilsæt suppen. Tilsæt fløden. Rør, mens suppen kogges op. Tag suppen af varmen.

Kom æggene kort tid i kogende vand, så evntuelle bakterier fra skallerne forsvinder. Knæk æggene.

Tilsæt æggeblommerne en ad gangen. Smag til med citronsaft, salt og peber.

Fordel torskekødet i filokurvene. Pynt med lange stængler purløg.

Anret de fyldte filokurve på “blomster” af kogte gulerods- og porreskiver på tallerkener.

Pisk små klumper af resten af smørret i citonsaucen. Hæld saucen ved filokurvene. Pynt med kinarejer.

Servér varme kartoffelkroketter til.

Kilde: Netto’s Festbogen

Minder om denne opskrift:

Comments are closed.