Kategorier

Mors klejner

ca 175 stk.

750 g mel
200 g sukker
200 g smør
ca 1 dl kaffefløde
4 æg
1 strøgen tsk hjortetaksalt
den revne skal af 1 citron

Til kogning:
Palmin

Tilberedningstid: Ca 15 min

Hviletid: Mindst 1 time

Udrulning og kogning: Ca 1 time

Min tidligere nabo Lilly, som har bidraget med adskillige af opskrifterne i denne bog, og hvis mor denne opskrift stammer, siger, at man bare skal glemme alt om hvorvidt fedtstoffet skal smuldres i melet eller smørret røres med sukkeret. Bare kom alle ingredienser i en skål, saml dejen hurtig og lad den hvile et koldt sted i mindst 1 time, gerne 2. Derefter rulles den tundt ud og skæres først i 2 – 3 cm brede strimler med en klejnespor eller en skarp kniv, hvorefter strimlerne skæres i 8 – 10 cm lange stykker. Skær stykkerne lidt på skrå og skær en 2 cm lang ridse midt i hvert stykke. Træk den ene ende af dejstykket gennem hullet og træk let til. Det er det, der kaldes at “vride” klejner.

Varm palmin op i en frituregryde eller anden gryde, som kan tåle høj varmegrad. Fedtstoffet skal opvarmes til ca 180 grader, dvs. at en franskbrødsterning bliver gylden på ½ – 1 min. Fedtstoffet må ikke ryge.

Læg klejnerne enkeltvis i den hede palmin. De må kun ligge i enkeltlag.

Lad dem koge gyldne over det hele, tag dem op med en hulske og læg dem på fedtsugende papir, til de er kolde, hvorefter de kan lægges i kagedåser.

Kilde: Dansk julemad af Vivi Berendt

Minder om denne opskrift:

1 comment to Mors klejner

  • Alice

    Mønske klejner. Min farmors opskrift:
    750 g mel
    250 g margarine/smør
    1 glas tyk fløde
    1 kop vand
    2 æg
    1 håndfuld sukker
    evt lidt cognac/snaps
    Bland og ælt ingredienserne til en ensartet dej og lad hvile et par timer. Rul dejen ud – gerne tyndt. Dejen skæres i ruder, nogle af dem vrides.
    Klejnerne koges i palmin og lægges på fedtsugende papir, når de er lysebrune. Disse klejner bliver HULE. De serveres let drysset med flormelis. Man prikker lidt hul i klejnen og lægger æblegele i. Og man får ikke kvalme af dem.