vand
salt
1 laurbærblad
5 – 6 hele peberkorn
1 fedtflomme på ca 1 kg
750 g svinelever
2 svindhjerter
2 svinenyrer
2 løg
2 store syrlige æbler
2 mellemstore porrer
1 spsk eddike
sukker
salt
peber
Tilberedningstid: Ialt ca 2 timer
Rens og skyl lever, hjerter og nyrer og sæt dem over i så meget letsaltet vand, så det lige akkurat dækker. Kom laurbærblad og hele peberkorn ved og lad alt koge under låg og for svag varme, til det er helt mørt. Det tager op imod 1 times tid. Imens skæres fedtflommen i mindre stykker, som smeltes langsomt i en tykbundet gryde. Når fedtet er helt smeltet, fiskes fedtegreverne op. Løgene pilles og skæres i mindre stykker. Det færdigkogte kød tages op af kogevandet og køres en gang gennem kødhakkemaskinen sammen med fedtegrever og løg. Porrerne renses, skylles grundigt og hakkes fint. Æblerne skylles, deles, befries for kernehus (men skrælles ikke) og hakkes groft. Hæld det afsmeltede fedt fra, så der kun er en smule tilbage i bunden af gryden. Kom det hakkede kød plus porrer og æbler i gryden, rør godt rundt og lad det hele stå og småsnurre i ca 30 min., hvorefter det smages til med salt, sukker og eddike. Finkerne kan spises varme eller lune, og de bliver faktisk bedre og bedre, for hver gang de bliver varmes op. Og allerbedst bliver de, hvis man varmer dem på en tør pande og lader dem brænde ganske lidt på.
Finker egner sig fint til nedfrysning.
Kilde: Dansk julemad af Vivi Berendt