4 personer
Stegeben kan være en fed ret. Men hvis du smider stegefedtet ud og skummer fedtet af skyen, bliver resultatet bedre.
1400 g ‘gode ben’ (gerne nøgleben)
50 g smør eller margarine
2-3 stilke persille
1-2 kviste timian
1 lille laurbærblad
5 hele, sorte peberkorn
en lille strimmel gul appelsinskal (1 x 5 cm)
5 dl vand
30 g mel
lidt sovsekulør
salt
Tilbehør:
kartofler
salat
Benene brunes let på alle sider i smør eller margarine. Efterhånden som de er færdigbrunede, tages de op og lægges i en skål. Kassér stegefedtet.
Læg benene tilbage i gryden sammen med krydderurterne og appelsinskrællen. Hæld vand over, og lad det hele snurre 1½ time, til kødet er lige ved at falde fra benene.
Tag benene op, og hold dem varme. Si skyen op i et litermål eller lignende. Lad fedtet samle sig på overfladen, og skum det af. Hæld skyen tilbage i gryden, og jævn den med mel udrørt i vand. Lad sovsen koge ca. 5 min., justér farven med lidt sovsekulør, og smag den til med salt.
Servér en god salat til stegebenene. Pres f.eks. saften af 1 citron, fortynd med vand, og smag evt. til med sukker. Skær 2 æbler i terninger, 4 stilke bladselleri i tynde skiver og bland det hele sammen med en lille klase halverede udstenede druer.
Kilde: Levnedsmiddelstyrelsen: “Let Sovsen, Jensen!”, 1995 – Madskribenterne Marianne Kastberg og Karen Hare