Fondue – Personer: 4
Til den kinesiske fondue bruges bouillon i stedet for olie. Forberedelserne bør starte i god til, for alt skal snitttes fint og anrettes pænt. I modsætning til fondue bourguignonne laver man ikke saucen til bouillonfondue. Kinesisk soya, østersauce, hoisinsauce bruges sparsomt og tjenersom krydderi. Saucerne kan købes i velassorterede supermarkeder og kinesiske forretninger.
Bouillon:
1 stor kylling
1 porre
1 skive selleri
4 stilke persille
2 løg
1 laurbærblad
2 nelliker
5 hele peberkorn
salt
Til fonduen:
200 g oksefilet eller tykstegsfilet
300 g kyllingebryst u. skind & ben
25 g tørrede kinesiske svampe
200 g frisk spinat
1 bdt. forårsløg
250 g gulerødder
1 lille kinakål
4 store rejer
150 g kinesisk glasnudler
250 g rødtunge eller rødspættefilet
8 spsk. soyasauce
4 æggeblommer
Rens grønsagerne og skær dem i mindre stykker. Læg kyllingen i en gryde og og tilsæt ca. 2 l vand. Bring det i kog, skum vandet og tilsæt grønsager, salt og krydderier. Kog kyllingen ved svag varme under log halvanden til to timer. Tag kyllingen op og hæld bouilonen gennem en sigte. Brug kyllingekødet til en salat eller lign. Mens bouillonen koger, lægges oksekødet og kyllingebryst i fryseren 2-3 timer. De tørrede svampe udblødes i lunket vand 1-2 timer. Spinaten renses, skylles og rives i mindre stykker. Foråesløgene og gulerødderne gøres i stand og snittes i skrå skiver. Kinanålen skylles og snittes i tynde strimler. Hæld kogende vand over nudlerne og lad dem bløde ud i 10-15 min. Skær fisken i tynde strimler og pil rejerne. Skær med en god skarp kniv kødet i meget tynde skiver. Lad nudlerne og svampene dryppe af i en sigte. Anret kød, fisk, nudler, svampe og grønsager i passende skåle.
Hæld bouillonen i en halvdyb gryde, bring den i kog sæt den på rechauden. Fordel soyasaucen i 4 små skåle og lad en æggeblomme glide ned i hver. Ved bordet kommer men lidt kød, grønsager eller fisk i de små sigter og stikker dem ned i den kogende bouillon. Tag det ud af sigten med en gaffel og dyp det i soyasaucen. Det smager godt at servere ris og te til.
Kilde: Christian Phillip, 29 Sep 93