ca. 20 tykke pandekager á 8-10 cm i diameter
ca. 400 g kartoffel, skrællet vægt
1 løg
3 spsk finthakket sort oliven
3 fed hvidløg
1 tsks rosmarinblade, finthakkede
1¾ dl majsmel
1¾ dl boghvedemel
1 dl sødmælk
½ pilsner
30 g smør
1 æg
20 g gær
2 spsk lunkent vand
1 tsk citronsaft eller hvidvinseddike
salt
peber
muskatnød
smør
evt smør til stegning
Kog kartofler næsten møre i letsaltet vand. Tag halvdelen af dem op. Kog resten videre til de er meget møre. Hæld vandet fra og mos dem.
Skær de kartofler du tog fra i små tern på ca. 0,5×0,5 cm. Hak løg og hvidløg fint. Sauter løg, kartofler og hvidløg ved svag varme i smør. Rør rosmarin og oliven i. Smag til med salt og peber.
Opløs gæren i vandet. Smelt smørret. Rør gærblandingen sammen med mælk, smør, citronsaft eller hvidvinseddike og æg. Rør kartoffelmosen i. Sigt melet i og rør til en grødagtig masse. Lad pandekagedejen hæve ca. tre timer ved stuetemperatur, til den bobler fint.
Rør kartoffel-løgblandingen i. Smag til med salt, peber og reven muskatnød. Steg små tykke pandekager gyldne på begge sider i en blinispande eller i en teflon-belagt pande ved ikke for høj varme. Du kan stege i smør eller du kan stege uden smør. I første tilfælde bliver de sprøde, i andet tilfælde bliver de lidt seje og tørre i skorpen.
Kilde: Meyers Køkken