Kategorier

Grovboller med surdej

Bagværk 18 personer

Surdej:
1½ dl vand
1 dl tykmælk
10 g gær
1 tsk sukker
150 g hvedemel

Iblødsætning af hvedekerner:
120 g knækkede hvedekerner
2 dl vand

Dej:
2 dl lunken vand
10 g gær
1½ tsk salt
1 spsk fedtstof
275 g grahamsmel
300 g hvedemel

Surdej: Gæren røres ud i vand og tykmælk. Sukker og hvedemel tilsættes. Dejen slås sammen med en grydeske. Tildækkes med et grydelåg eller plastfolie og stilles ved stuetemperatur i ca 24 timer.

Iblødsætning: Vandet hældes over de knækkede hvedekerner. Trækker i 12-24 timer.

Dej: Hvedekerner, grahamsmel, hvedemel, fedtstof, gær og salt kommes i surdejen. Lunkent vand tilsættes. Dejen slås sammen med en grydeske. Hvis dejen er for blød, tilsættes ekstra hvedemel (pas på ikke, at komme for meget i). Dejen æltes færdig (ca 200 tag). Hæver til dobbelt størrelse i 1-1½ time på et lunt sted. Luften trykkes ud af dejen. Formes til 18 boller eler 2 brød. Efterhæver i ca 30 min. Bages ved 200 garder i ca 20 min. Ovnen sættes op til 225° de sidste 5 min., hvis bollerne er meget lyse. Brød bages i ca 45 min.

Minder om denne opskrift:

Comments are closed.