Kategorier

Fransk æbletærte (tartintærte)

Til 8 personer

Mørdej:
200 g mel
100 g koldt smør
1 æg
2 tsk sukker

Karamelæbler:
175 g smør
400 g sukker
2¾ kg æbler (f.eks Cox Orange eller Ingrid Marie) i halve uden skræl og kernehus

Brug en tykbundet stegepande (30-35 cm i diameter), der tåler ovnvarme.

Mørdej: Mel og små stykker koldt smør smuldres med fingerspidserne til blandingen ligner revet ost. Æg og sukker hældes i og hele blandingen samles til en klump, der stilles i køleskab min. ½ time.

Karamelæbler: Æblerne skrælles, halveres og kernehuset fjernes. De lægges i koldt vand evt. tilsat citronsaft. På en tykbundet pande med et skaft, der tåler ovnvarme, smeltes smørret, sukkeret drysses på, når den første brune farve ses, tages panden fra varmen og de halve æbler lægges i cirkler i sukkerblandingen med den buede side nedad. De dækker hele panden i flere tætte lag. Æblerne koges ved jævn varme i ca. 20 min, så væden fordamper og sukkeret bliver til karamel uden at branke. Panden tages fra varmen og afkøles lidt.

Mørdejen rulles ud med en kagerulle på et meldrysset bord til en plade, der er lidt større end panden, så æblerne dækkes helt til. Dejen klemmes ind langs kanten af panden. Dejen bliver blød af varmen, så der arbejdes hurtigt.

Ovnen tændes og indstilles på 220C. Dejen bages til den er gyldenbrun og sprød i 20-25 min midt i ovnen. Tærten afkøles i 5-10 min. Et stort serveringsfad lægges over panden og æbletærten vendes. Pas på varm saft. Æbler der hænger fast i bunden løsnes med en paletkniv og lægges på tærten.

Serveres med flødeskum eller creme fraiche.

Minder om denne opskrift:

Comments are closed.