Kategorier

Creme Brûlée

6 personer

3/4 liter piskefløde
2 vanillestænger
8 æggeblommer str. M
125 gram rå rørsukker
3 tsk. rå rørsukker til karamel
 NB. Alm. stødt melis kan bruges,
men giver en lidt “fladere” smag.

Lidt historie:
Creme Brûlée stammer fra en gammel
engelsk ret, der hed “brændt creme”
og siges at være opfundet på Trinity college i Cambridge. Efter traditionen, laves den i et stort, lavt fad, så man får så stor en karamelliseret overflade som muligt. Alle typer sukker
kan bruges til karamellen, men smag
og konsistens vil variere. Alm. sukker
smelter godt, brun farin giver en stærkere karamelsmag.

Varm forsigtigt fløde og de flækkede vanillestænger op i en tykbundet gryde. Kun næsten til kogepunktet. Tag den derefter fra varmen og lad den hvile i ½ times tid hvor vanillestængerne fiskes op.

Pisk æggeblommer og sukker i en stor skål, indtil det er tykt og lysegult. Kom fløden i og hæld det i en ren, tykbundet gryde. Pisk i den, i 8-taller, over svag varme indtil det begynder at blive tykt og cremet. Det kan let tage 15-20 min. og skal foregå uden pause, hvor gryden drejes af og til. Lad ikke cremen komme i kog…. Så skiller hele balladen.
Tag den fra varmen og fordel den straks i 6 ovnfaste forme, der hver især rummer ca. 1¾ dl., eller i een stor skål. Dæk med film og lad dem køle af. Helst natten over eller mindst 3 timer.
Umiddelbart før serveringen eller max. 1 time før, drysses hver cremeform med et 3 m.m. lag sukker. Ovnen skal forinden være tændt på  højeste grill-trin, så der er absolut fuld drøn på.
Placér formene i en dyb bradepande og fyld op omkring med isterninger. Derefter på en bagerist og ind i ovnen, så tæt på grillelementerne som muligt og så kort tid som muligt, idet det drejer sig om, at sukkeret kun lige skal karamelliseres og selve cremen skal forblive afkølet. Står den for længe i varmen, vil cremen tillige blive flydende og så er idéen gået fløjten !
Hvis du kommer for meget sukker på, vil “karamelskorpen” blive for tyk og du og dine gæster vil ha’ svært ved at komme ned til selve cremen…. Så er det noget med hammer & mejsel i stedet for ske & gaffel.

Hvis du af hensyn til aftenens forløb ikke har mulighed for, at karamellisere cremen lige før serveringen, bør den som ovenfor nævnt, ikke stå mere end en time, idet karamellen ellers bliver blød.

Desserten kan dekoreres med friske bær og/eller ananas.

Minder om denne opskrift:

Comments are closed.