2 kg æbler i både
½ dl vand
60 g sukker eller efter smag
kornene af ½ stang vanille
50 g mandelflager
Dej:
60 g smør
70 g sukker
3 æggeblommer
1 tsk kanel
90 g fint smuldret rugbrød
3 æggehvider til skum
2¼ dl fløde 13%
Tilbehør:
flødeskum af 2½ dl piskefløde
Æblerne skrælles og skæres i både. Blomst, stilk og kernehus fjernes. Bådene koges i vandet med vanillekorn og vanillestænger under låg ved svag varme i cirka 5 min. Mere vand kan tilsættes. Sukkeret hældes i, mosen smages til og stilles til afkøling. Vanillestængerne fjernes.
Smør og sukker røres grundigt. En æggeblomme røres i ad gangen, hvor der røres godt mellem hver. Kanel og smuldret rugbrød tilsættes. Æggehviderne piskes netop stive og vendes i brødmassen ad 2-3 gange. Hæld æblemosen i et smurt ildfast serveringsfad. 3/4 af mandelflagerne drysses over. Dejen fordeles over og til sidst resten af mandelflagerne. Fløden hældes ved retten. Fadet stilles nederst i ovnen ved 200 grader i 45 minutter, til dejen er bagt.
Serveres lun med flødeskum.