4-6 personer
1 kg laksefilet, helst lidt tykt og uden ryg og sideben
50 g salt
50 g sukker
2 tsk groft stødt hvid peber
meget dild
Specialsovs:
2 dl creme fraiche 9%
1 tsk sukker
1 tsk vinaigre
2 spsk lys fransk sennep
1 spsk revet peberrod
½ dl karse
2 spsk frisk klippet dild
salt
peber
Til laksen blandes salt, sukker og peber. De to filetstykker gnides godt på kødsiden med 2/3 af saltog sukkerblandingen og lægges sammen med rigeligt groftklippet dild. Resten af blandingen drysses over fisken, der lægges på et fad, skubbes i en ret stor plasticpose og stilles i køleskabet. Vendes og gnides let et par gange om dagen. Trækker 2 døgn. Væden hældes bort. Laksen kan opbevares en lille uge i køleskabet. Skæres ud i tynde skiver, serveres mes citronskiver og gravlaksesovsen. Alle ingredienser blandes i creme fraichen, smages godt til. Ristet brød eller flutes kan gives til. Laksen kan fryses, og eventuelle rester smager dejligt med kogte kartoffelskiver i et ildfast fad. Kom dild og ganske lidt finthakket løg mellem lagene sammen med peber, inden kaffefløden hældes over, så det knapt dækker. Bag 20 minutter i ovnen ved 225 grader.