Kategorier

Rugbrød med surdej

2 dl kærnemælk
1 tsk salt
4 dl groft rugmel

½ L vand
1 spsk salt
ca. 900 g groft rugmel

Kærnemælk, salt og rugmel blandes og æltes til en klump, der lægges i en skål,. Drysses med lidt groft salt. Skålen dækkes bedst med plastfolie, så surdejen ikke tørrer ud. Når surdejen har stået 5-6 dage, kan de gå i gang med selve bagningen.
Surdejen røres ud med det 40-50º varme vand. Saltet blandes i. derefter tilsættes rugmelet lidt efter lidt. Ælt godt igennem, til dejen er blank og smidig. De kan nu tage en klump dej fra til næste bagning, den skal have samme størrelse som den tilberedte surdej. Regner de ikke med at bage foreløbig kan surdejen opbevares i køleskabet.
Rugbrødsdejen formes nu til brød, der lægges i smurt bageform. Tryk dejen ned i formen, inden den stilles til hævning et lunt sted i 8-10 timer. Brødet pensles med sammenpisket æg og smeltet dulle og bages ved 175º i ca. 1½ time. I den første halve times bagetid pensles brødet to gange med vand. Det forhindrer brødet i at slå dybe revner, mindre revner kan man ikke undgår. Pakkes brødet efter bagningen i et viskestykke og lægges det med bunden opad, vil revnerne sættes sig, så der kan skæres pæne skiver. Brødet bør ligge til næste dag før der skæres af det.

Minder om denne opskrift:

Comments are closed.