Kategorier

Katalansk lammekølle

Lam – Personer: 6

1 lammekølle (1,5kg)
1 spsk frisk hakket rosmarin
1 spsk citronsaft
peber

Fond:
ben fra lammekøllen
1 spsk olivenolie
1 porre
1 løg
1 gulerod
2 kviste timian
5 stilke persille
5 peberkorn
3 dl tør hvidvin
7 dl vand

Sauce:
2 spsk olivenolie
20 hele fed hvidløg (pillede)
4 dl fond
1 dl tomatpuré
4 modne tomater
1 spsk hvedemel

Tilbehør:
kartofler skåret i både
gulerødder
broccoli
evt. oliven

Fonden: Lammekøllen udbenes og snøres. Gnides med hakket rosmarin, citronsaft og peber. Trækker 2 timer i køleskab. Lammebenet brunes i olivenolie. Grøntsagerne deles i mindre stykker og svitses med. Krydderurter, peber, vin og vand tilsættes. Snurrer under låg i 1 time. Sies og koges ind til 4 dl.

Saucen: Lammekødet brunes på alle sider i olivenolie. Drysses med salt og peber. Hvidløgsfedene svitses med. 2 dl fond og tomatpuré tilsættes. Tomaterne skoldes, flås og kernerne fjernes. Tomatkødet hakkes og tilsættes. Snurrer under låg ca. 1 1/4 time. Undervejs tilsættes resten af fonden. Kødet tages op og trækker under folie 20 min. Saucen jævnes med hvedemel udrørt i lidt vand og koges igennem nogle min.

Tilbehør: Kartoffelbådene dryppes med olie, salt og peber og bages i ovnen ca. 1 time ved 200°. Gulerødder og broccoli dampes.

Lammekøllen skæres i skiver og serveres med saucen, kartoffelbådene og de dampede grøntsager. Evt. kan der også serveres en skål sorte oliven som tilbehør.

Drikkelse: En kraftig rødvin fra omkring Pyrenæerne, evt. en Banyuls.

Kilde: Vinklub Nr. 1, marts 1993. Kilde: Andre Dewald, 11 Maj 93

Minder om denne opskrift:

Comments are closed.