Der anvendes :
300 gram surdej
½ liter lunkent vand
1 porter
600 gram rugmel
225 gram hvedemel
2 ½ spsk. salt
1 kg. blandet korn
1 liter kogende vand.
Fremgangsmåde :
Surdej : Hvis man ikke har en surdej, kan den laves af 2 ½ dl. kærnemælk, 2 dl. rugmel og 25 gram gær.
Gæren opløses i kærnemælken. Rugmel røres i. Stilles på køkkenbordet i 1 døgn. Derefter i køleskabet i 6 dage. Er herefter klar til brug.
Kornet udblødes 12 timer i 1 liter kogende vand.
Surdejen røres med ½ liter lunkent vand. Herefter tilsættes 1 porter sammen med rugmel, hvedemel og salt. Tag 300 gram dej fra til surdej (kan holde sig i ca. 14 dage)
Resten af dejen hældes i en eller flere smurte rugbrødsforme, der fyldes 3/4 op. Lad brødet hæve i 4-6 timer ved stuetemperatur, dækket med et fugtigt klæde.
Bag brødet fra kold ovn i ca. 2 timer ved 165 grader. Brødene tages ud af formen og stilles på bageristen i ovnen endnu 15 minutter, efter at ovnen er slukket. Pakkes herefter ind i et tørt viskestykke og står til dagen efter.