Mexicansk 1 liter
450 g tørrede røde kidneybønner
2 fed hvidløg
2 tsk salt
2 tsk sukker
2 spsk olie
½ finhakket mellemstort løg
2 hele grønne chilipebre
Rens bønnerne omhyggeligt for små sten, som tit er at finde mellem dem. Kom bønnerne i en sigte og skyl dem under rindende koldt vand, indtil vandet er helt klart. Hæld så bønnerne i en skål, tilsæt vand til der står 12 cm over bønnerne, og lad dem stå i blød natten over. (en nødløsning er at koge dem i 15 min. efterfulgt af 1 time i blød). Når bønnerne er klar til at blive kogt, tilsættes hvidløgsfedene, og bønnerne koges for svag varme i op til 3 timer, eller til de føles meget bløde mellem fingrene. Det er nødvendigt at tilsætte ekstra kogende vand mange gange i løbet af kogetiden. Efter kogning fjernes hvidløgsfedene, sukker og salt tilsættes og får lov at simre med for meget svag varme i ca. 10 min. Imens varmes olien, og det hakkede løg sauteres gyldent. Rør løg og olie i de færdigkogte bønner, tilsæt chilipebrene, lad alt simre sagte i ca. 15 min. og fjern så chilipebrene. Hvis retten virker meget tynd, moses nogle af bønnerne mod siden af gryden, retten jævnes med denne mos og får lov at snurre videre nogle få minutter endnu. Lad de færdige bønner køle af og stil dem i køleskabet, til de skal bruges. De kan holde sig i 8 dage i køleskabet. Inden bønnerne serveres varmes de op i en 180 gr. varm ovn i ca. 30 min. under låg. Kan fryses efter total afkøling i lufttætte beholdere.