Kategorier

Airsju (Sønderjysk kålret)

4 personer

200 g røget bacon
500 g skinkesmåkød
1 spsk smør
6 kartofler
1 snittet, lille hvidkål
4 gulerødder
smør

Kødet skæres i stykker og svitses i smørret. Der tilsættes 1½ dl vand. Hvidkålen snittes. Kartofler og gulerødder skæres i skiver og kommes med hvidkålen i kødet. Retten koger ved svag varme i en times tid. Der krydres ikke med salt, da kødet naturligt salter retten.

Minder om denne opskrift:

2 comments to Airsju (Sønderjysk kålret)

 • Jytte T

  Den opskrift kan sagtens være bedre, som jeg har lært den af min mor som barn i Sønderjylland, nu er jeg en gammel pige på 61 år. Vi har lige spist “Aresju” i går, så er der varmemad til til i morgen :)
  Mange hilsener
  Jytte

 • Doddy

  Jeg er heller ikke tilfreds med den opskrift, der er her på siden. Samtidig synes jeg den hører hjemme under kål, når man søger på retten. Mener også, at stavemåden er forkert.

  Jeg har lært af gl. kogekone, at kødet (det ferske) skulle svitses, baconskiver eller tern også svitses let og at kålen svitses til sidst i det fedtstof, der kommer fra kødet. Herefter tilsættes hele peberkorn og lidt salt, en boullion-terning og væsentlig mere bacon til 1 hel hvidkål. Førhen hed det en røget snitte (røget kæbestykke)som blev lagt ned i gryderetten og simrede med i ca. 1½ time. Snitten blev skåret ud i passende skiver og lagt i den færdige ret før servering. Ud over de kartofler som blev tilsat retten, fik vi altid serveret hvide kogte kartofler og en brun sovs lavet af “spai” (væske fra kålretten)…